Naturalne sposoby wzmacniania odporności. Jak chronić się w okresie jesienno-zimowym?

Odporność
Zdjęcie ilustracyjne. / foto: PxHere

W związku z wprowadzeniem lockdownu wielu z nas ma obniżoną odporność. Brak aktywności fizycznej, kontaktów społecznych i kąpieli słonecznych, może przejawiać się osłabioną odpornością, jak sobie z tym radzić?

Układ odpornościowy w naturalny sposób chroni nas przed rozmaitymi wirusami. W tym roku przez działania rządu podejmowane do nieskutecznej walki z mniemaną pandemią, nasz odporność została naturalnie obniżona. Warto zatem stosować naturalne sposoby, które wspomagają pracę układu immunologicznego.

Pierwszym sposobem jest żel aloesowy, który “pobudza podział limfocytów B i T”, a dodatkowo ma “działanie przeciwzapalnie i antyseptycznie”. Druga możliwość to jeżówka purpurowa, której zaletą jest “pobudzenie limfocytów do wydzielania substancji przeciwwirusowych”.

Warto sięgnąć również po rośliny z witaminą C, która pomaga w budowaniu odporności. Będą to: dzika róża, jastrząb pospolity, dziki bez czarny, malina i jeżyna czy acerola.

Natomiast zastosowanie czosnku spowoduje: aktywację makrofagów, wzbudzenie limfocytów NK i zwiększenie wytwarzania IL-2, TNF i IFN-gamma. Dobra w budowaniu odporności będzie też staropolska cebula, która działa bakteriobójczo i bakteriostatycznie.

Ważne w budowaniu odporności są takie czynniki jak: zdrowe i regularne odżywianie, aktywność fizyczna, odpowiednia ilość snu, minimalizowanie stresu i przestrzeganie zasad higieny osobistej.

Comments are closed.