Naukowcy z Uniwersytetu Columbia w Nowym Jorku mają złe informacje dla kobiet. Te z pań, które mają tendencję do wieczornego objadania się, są bardziej narażone na choroby serca.
W badaniach naukowców z Nowego Jorku wzięło udział 112 kobiet. Średnia ich wieku wynosiła 33 lata.
Uczestniczki przeszły badania pod kątem czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego na początku badania i po roku. Kobiety zapisywały w dzienniku swój jadłospis i godziny posiłków.
Większość z badanych spożywała posiłki po godzinie 18:00, jednak u pań, które wieczorem spożywały dużą liczbę kalorii, zaobserwowano więcej czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak wysokie ciśnienie tętnicze, wysoki wskaźnik masy ciała (BMI) czy wysoki poziom glukozy we krwi.
Pogorszenie powyższych parametrów wzrastało wraz z każdym 1 proc. kalorii spożywanych po godzinie 18:00.
“Zmiana godziny ostatniego posiłku jest łatwym do wprowadzenia zachowaniem, które przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób serca” – komentuje dr Nour Makarem, autorka analizy.
Warto więc jeść wcześniej i niezbyt dużo.
Źródło: naukawpolsce.pap.pl