GIS alarmuje! Jeśli masz ten produkt w swojej kuchni natychmiast go wyrzuć!

Zdjęcie ilustracyjne - kuchnia. Foto: PAP

Główny Inspektor Sanitarny (GIS) poinformował o wycofaniu ze sprzedaży dwóch partii suszonej bazylii. Powodem jest wykrycie bakterii salmonelli w próbkach zbadanych w ramach kontroli urzędowej.

Wycofane ze sprzedaży zostały dwie partie suszonej bazylii pakowane po 15 g, o numerach 19.11 i 19.12, oznaczone datą minimalnej trwałości: 31.08.2021. Informację przekazał GIS.

“W wyniku postępowania przeprowadzonego przez Państwową Inspekcję Sanitarną ustalono, że podmiot P.P.H.U. MAGRAMA użył ww. partii bazylii do produkcji przyprawy Bolinero. Bazylia otarta, będącej marką własną firmy Netto Sp. z o.o.” – napisano na stronie GIS.

Jak podaje inspekcja, pałeczki salmonelli mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka wywołać zatrucia pokarmowe, szczególnie jeśli dodawane są do produktów bez obróbki termicznej.

Konsumenci, którzy kupili wskazane partie produktu, nie powinni ich spożywać. (PAP)

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here