Niewielka, smukła podobna do sałaty rzymskiej. Jej delikatny blado zielony kolor dodaje świeżości na talerzu. Często jednak przez nas pomijana i niedoceniana. Mowa o cykorii. Ta lekko gorzkawa w smaku, jednak bardzo świeża i chrupiąca sałata powinna stanowić obowiązkowy element naszej diety.
Cykoria świetnie się sprawdzi szczególnie w okresie zimowym. Zawiera witaminy A, B, B1, B2, C, E i K, a także między innymi selen, mangan, beta-karoten, białko, błonnik, cynk, fosfor, kwas foliowy, kwas szczawiowy, wapń, żelazo. Rewelacyjnie komponuje się z jogurtowymi sosami, ale także stanowi świetny wypełniacz surówek czy sałatek. Jej jędrne liście są w swej formie idealnym, jadalnym talerzykiem dla np. serów pleśniowych.
Ciekawa i cierpka w smaku zdecydowanie powinna na stałe zająć wysoka pozycje w naszym codziennym menu, szczególnie, że fantastycznie obniża cholesterol, poprawia metabolizm, podnosi odporność i jest idealnym poprawiaczem apetytu dla niejadków.
Kto jeszcze nie poznał tej wyjątkowej sałaty powinien szybko naprawić swój błąd. Smacznego wszystkim. Jedzmy mądrze i zdrowo.