To nie żart, kolejni naukowcy podkreślają, że picie dobrej jakości piwa jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Piwo kraftowe zawiera bowiem bakterie probiotyczne, których nasz organizm potrzebuje.
Kraftowe piwo jest bardzo, bardzo dobre dla zdrowia – mówi ekspert ds. bakterii, profesor Eric Claassen z Wolnego Uniwersytetu w Amsterdamie.
Jak podają naukowcy z Uniwersytetu w Nebrasce w USA, w butelce piwa znajduje się około 50 milionów bakterii probiotycznych. Te zaś poprawiają m.in. czynność jelit, wspomagają sen oraz wzmacniają odporność.
Wcześniej naukowcy z Uniwersytetu w Pekinie obalili jeden z popularniejszych mitów, który wskazywał, że piwo ma być odpowiedzialne za zwiększenie ryzyka udaru mózgu. Okazuje się bowiem, że złoty trunek działa wręcz przeciwnie i zmniejsza takowe zagrożenie o kilkanaście procent.
Warto podkreślić, że naukowcy za każdym razem przypominają, że nie należy spożywać więcej niż jednej butelki piwa dziennie.