Naukowcy z instytutu Neuromed w Pozzill, udowodnili, że na świecie istnieje rzecz, która jest w stanie wydłużyć nasze życie. Co więcej, wielu z nas z pewnością spożywała ją nie raz! Koniecznie sprawdź czy masz to w swojej codziennej diecie.
Naukowcy nie pierwszy raz zabrali się za przeprowadzenie dość nietypowych badań. Często biorą na warsztat różne rzeczy, jednak mało kiedy udaje im się dojść do tak obiecujących i ciekawych wniosków. Badacze z Neuromed w Pozzill odkryli, że dzięki wprowadzeniu do diety papryczki chili, możemy zminimalizować ryzyko przedwczesnej śmierci! Koniecznie sprawdź czy masz ją w swojej kuchni.
Do tak zaskakującego odkrycia dotarli badając i analizując markery chorób układu sercowo-naczyniowego. Badanie przeprowadzone zostało na aż 22 811 uczestnikach. Wszyscy uczestnicy mieli ponad 35 lat, a okres obserwacji trwał średnio 8,2 roku.
Badanie wykazało, że osoby które decydują się na częste spożywanie papryczki (około 4 razy w tygodniu) zmniejszają ryzyko przedwczesnego zgonu z powodu chorób układu sercowo-naczyniowe o aż 34%!
Jeśli lubicie papryczkę chili i często ją jecie, spokojnie możecie się czuć bezpieczni. Jeśli jednak nie jest ona waszym ulubionym warzywem i nie sięgacie po nią wystarczająco często, może jest to odpowiednia pora, aby się do niej przekonać?