Włodarze KFC są załamani i przerażeni. Na jaw wyszła ich najbardziej skrywana tajemnica. Ich były kucharz zdradził skład ich przepysznej panierki. Jeżeli jesteś fanem Hot Wingsów z fast foodowej sieciówki, koniecznie wypróbuj ten przepis! Kurczak jest lepszy niż w KFC!
Wiele osób uwielbia chodzić do KFC na ich chrupiące pikantne skrzydełka. Jak wiadomo ten specyficzny smak zawdzięczają od lat ukrywanej panierce. Kurczak chrupiący, ale jednocześnie delikatny to absolutny rarytas i firmowe danie tego fast foodu.
Wielu osób od lat chciało poznać sekret tej tajemniczej i pysznej panierki. gdyż jest ona chrupka, nie odpada i jest po prostu smaczna. Dzięki zbuntowanemu kucharzowi ta tajemnica wyszła na jaw. Dlatego teraz każdy może przyrządzić takiego kurczaka w domu.
Jak sie okazuje ten przepis to łatwizna. Każdy może sobie przyrządzić dania jak z KFC. Jest smaczniej i taniej!
Podajemy przepis na ciasto i panierkę sypką.
Ciasto:
1 jajko, Jedna szklanka mleka, 1 szklanka mąki pszennej, ½ łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki przyprawy do kurczaka,½ łyżeczki suszonego czosnku, pół łyżeczki ostrej papryki chili lub pieprzu cayenne.
Panierka sypka:
½ szklanki mąki pszennej,
½ szklanki bułki tartej.
Przepis na skrzydełka dokładnie takie jak w KFC! Do panierki i ciasta potrzebujemy od 06-1 kg. skrzydełek z kurczaka.
1. Najpierw musimy obmyć skrzydełka i osuszyć. Odcinam obojczyki ze wszystkich skrzydełek, a potem każde skrzydełko kroimy na dwie części.
2. Potem przekładam pokrojone mięso do miski, posypujemy przyprawami solą, słodką papryką oraz pieprzem cayenne. Dalej całość dokładnie mieszamy, by mięso przeszło przyprawami. Potem dokładnie obtaczamy w cieście każdy kawałek kurczaka. Najlepiej do miski z mięsem wlać ciasto naleśnikowe, by każdy kawałek kurczaka pokrył się ciastem.
3. Do miski przesiewam ok. 1,5 szklanki mąki. Do pojemnika z mąką wkładam po kilka kawałków kurczaka w cieście, aby mąka pokryła mięso. Za pomocą szczypców wykładamy obtoczone w mące mięso na deskę.
4. W głębokiej patelni lub we frytkownicy rozgrzewamy olej do temperatury 180*C. Na rozgrzany tłuszcz wkładam partiami kurczaka i smażymy ok. 10 – 15 minut. Aż mięso złapie ładny złoty kolor.
5. Już usmażone skrzydełka polecamy podać z frytkami z piekarnika, bo ilości tłuszczu już nam wystarczy. Skrzydełka są takie same, jak nie lepsze niż w samym KFC! Smacznego.
Główno prawda, fejk na potęgę!!!