Kupiłeś ten cukier? Natychmiast go wyrzuć! W produkcie wykryto niebezpieczną substancję

Foto: pixabay.pl
Foto: pixabay.pl

Główny Inspektorat Sanitarny podał wiadomość o wycofaniu z obrotu kilku partii Bio cukru kokosowego! Z informacji wynika, że to sam producent podjął taką decyzję, której powodem było wykrycie substancji alergennej, a nie było o niej informacji na opakowaniu.

Intenson Europe sp. z o.o. sprowadza cukier kokosowy z Holandii. Podczas kontrolnego badania stwierdzono obecność glutenu powyżej 80 mg/kg. Informacja o obecności tej substancji w produkcie nie pojawiła się na etykiecie.

Bio cukier kokosowy wycofany z obrotu był w opakowaniach o następujących numerach partii i dacie minimalnej trwałości. Szczegóły dotyczące produktu (Producent – Intenson Europe sp. z o.o., Całowanie 94G, 05-480 Karczew):

– Bio cukier kokosowy 350 g, numer partii: L191113, data minimalnej trwałości: 10/03/2022

– Bio cukier kokosowy 350 g, numer partii: L191216, data minimalnej trwałości: 10/03/2022

– Bio cukier kokosowy 200 g, numer partii: L191115, data minimalnej trwałości: 10/03/2022

– Bio cukier kokosowy 200 g, numer partii: L191127, data minimalnej trwałości: 10/03/2022

– Bio cukier kokosowy 200 g, numer partii: L191216, data minimalnej trwałości: 10/03/2022

Gluten to substancja wokół, której zrobiło się w ostatnich latach bardzo głośno. Miłośnicy zdrowej żywności przekonują, że jest bardzo szkodliwy dla wszystkich. Czy tak jest? Nie wiadomo. Nie ulega jednak wątpliwości, że przy schorzeniach takich jak celiakia z całą pewnością jest bardzo szkodliwy.

Źródło: Fakt.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here