Główny Inspektorat Sanitarny podał wiadomość o wycofaniu z obrotu kilku partii Bio cukru kokosowego! Z informacji wynika, że to sam producent podjął taką decyzję, której powodem było wykrycie substancji alergennej, a nie było o niej informacji na opakowaniu.
Intenson Europe sp. z o.o. sprowadza cukier kokosowy z Holandii. Podczas kontrolnego badania stwierdzono obecność glutenu powyżej 80 mg/kg. Informacja o obecności tej substancji w produkcie nie pojawiła się na etykiecie.
Bio cukier kokosowy wycofany z obrotu był w opakowaniach o następujących numerach partii i dacie minimalnej trwałości. Szczegóły dotyczące produktu (Producent – Intenson Europe sp. z o.o., Całowanie 94G, 05-480 Karczew):
– Bio cukier kokosowy 350 g, numer partii: L191113, data minimalnej trwałości: 10/03/2022
– Bio cukier kokosowy 350 g, numer partii: L191216, data minimalnej trwałości: 10/03/2022
– Bio cukier kokosowy 200 g, numer partii: L191115, data minimalnej trwałości: 10/03/2022
– Bio cukier kokosowy 200 g, numer partii: L191127, data minimalnej trwałości: 10/03/2022
– Bio cukier kokosowy 200 g, numer partii: L191216, data minimalnej trwałości: 10/03/2022
Gluten to substancja wokół, której zrobiło się w ostatnich latach bardzo głośno. Miłośnicy zdrowej żywności przekonują, że jest bardzo szkodliwy dla wszystkich. Czy tak jest? Nie wiadomo. Nie ulega jednak wątpliwości, że przy schorzeniach takich jak celiakia z całą pewnością jest bardzo szkodliwy.
Źródło: Fakt.pl