Roundup zwany także glifosatem znajduje się nie tylko w większości piw, ale także w winach znanych marek – czytamy w raporcie amerykańskiej grupy PIRG. Okazuje się, że substancja, która uważana jest za szkodliwą znajduje się w najpopularniejszych markach na świecie.
Serwis polakuleczsiesam.pl trująca substancja znajduje się łącznie w 5 winach i piętnastu piwach. Na liście znajdują się marki, które popularne są nie tylko w Stanach Zjednoczonych ale również w Europie. Często uznawane wręcz za marki premium.
Piwa:
– Tsingtao Beer: 49.7 ppb
– Coors Light: 31.1 ppb
– Miller Lite: 29.8 ppb
– Budweiser: 27.0 ppb
– Corona Extra: 25.1 ppb
– Heineken: 20.9 ppb
– Guinness Draught: 20.3 ppb
– Stella Artois: 18.7 ppb
– Ace Perry Hard Cider: 14.5 ppb
– Sierra Nevada Pale Ale: 11.8 ppb
– New Belgium Fat Tire Amber Ale: 11.2 ppb
– Sam Adams New England IPA: 11.0 ppb
– Stella Artois Cidre: 9.1 ppb
– Samuel Smith’s Organic Lager: 5.7 ppb
Wina:
– Sutter Home Merlot: 51.4 ppb
– Beringer Founders Estates Moscato: 42.6 ppb
– Barefoot Cabernet Sauvignon: 36.3 ppb
– Inkarri Malbec, Certified Organic: 5.3 ppb
– Frey Organic Natural White: 4.8 ppb
Jak zapewnia rzecznik prasowy Kompanii Piwowarskiej, Paweł Kwiatkowski, Polscy piwosze mogą czuć się w zupełności bezpiecznie. Polskie produkty nie zawierają bowiem żadnego herbicydu, który mógłby być uważany za szkodliwy dla organizmu.
Źródło: Polakuleczsiesam.pl / Alaluna.pl
Comments are closed.